top of page

Veelgestelde vragen

  • Kan ik een kampeerpakket en/of voedselpakket huren?
    Ja dit is mogelijk en optioneel bij ons bij te boeken. KAMPEERPAKKET Een kampeerpakket bestaat uit: Ruime 2 persoons lichtgewicht tent Een slaapmat per persoon Een waterdichte tas van 80 liter (merk: Ortlieb) Een kookset (merk: Trangia) inclusief gasbrander Een tarp (om onder te schuilen bij regen/wind) Kosten: 90 euro per persoon. Deze set is af te nemen vanaf 2 personen. VOEDSELPAKKET Voor een goed idee van het voedselpakket ga je naar https://www.k-jak.nl/voedselpakket Het voedselpakket staat voor je klaar op locatie en wordt geleverd in een waterbestendige krat. Kosten voor het voedselpakket in Zweden: 129 euro per persoon Kosten voor het voedselpakket in Noorwegen: 139 euro per persoon Het voedselpakket is af te nemen vanaf 2 personen.
  • Hoe snel zit de reis vol?
    Dat is moeilijk te voorspellen maar wacht zeker niet te lang met boeken. De afgelopen jaren waren alle reizen altijd snel volgeboekt.
  • De reis is al volgeboekt, is er toch een mogelijkheid om mee te gaan?"
    We werken met een reservelijst als de reis volgeboekt is. Als er iemand annuleert dan nemen we contact met je op als je daar op ingeschreven staat. Je kunt je hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar info@k-jak.nl
  • Wat is de doelgroep?
    Personen vanaf 18 jaar kunnen zich inschrijven voor de reis. In het verleden is gebleken dat de meeste mensen die zich inschrijven voor onze reizen tussen de 18 en 40 jaar zijn. Kunnen kinderen ook mee op de reis? Kinderen vanaf 12 jaar kunnen ook meedoen aan de reis wanneer deze onder begeleiding van een volwassenen inschrijven. Verder is het belangrijk dat kinderen kunnen zwemmen.
  • Wanneer kan ik deze reis boeken?
    Vanaf ongeveer eind november/begin december verwachten we online te gaan en kan er geboekt worden. De exacte datum wordt een paar weken van tevoren bekend gemaakt. Wil je zeker zijn van een plek dan kun je het beste het ‘interesse’-formulier invullen via onze website. Door het invullen van het 'interesse formulier' krijg je als eerste een email als de nieuwe data bekend zijn en als er geboekt kan worden. Het ‘interesse’-formulier kun je op onze website vinden vanaf augustus t/m november.
  • Hoe is de verhouding tussen Belgische en Nederlandse reizigers?
    Over het algemeen is ongeveer de helft van de personen Belgisch en de helft Nederlands. Ook de verhouding tussen mannen en vrouwen is ongeveer gelijk.
  • Ik weet nog niet zeker of ik mee kan, kan ik tijdelijk een plek reserveren?"
    K-jak werkt met een vol=vol principe waardoor iedereen dezelfde kans heeft om mee te gaan. Het is dus niet mogelijk om plaatsen (tijdelijk) vast te houden/te reserveren.
  • Ik wil me aansluiten bij een groep die al heeft geboekt, kan dit?"
    Indien er nog plaatsen beschikbaar zijn dan is dit zeker mogelijk. Als de reizen volgeboekt zijn dan kunnen we je op de reservelijst plaatsen en nemen we contact op als er plekken vrijkomen.
  • Vanaf hoeveel aanmeldingen laten jullie de reis doorgaan?
    Wij laten deze reis doorgaan vanaf 20 personen. De afgelopen jaren zijn al onze reizen doorgegaan.
  • Waarom is er een prijsverschil tussen de reis naar Noorwegen en Zweden ?
    Dat heeft hoofdzakelijk te maken met het vervoer dat is inbegrepen. De reis naar Zweden is een busreis en de reis naar Noorwegen is een vliegreis waarbij je ook nog een paar uur met de bus gaat. Ook zijn de vergoedingen voor de natuurgebieden van plek tot plek verschillend en is Noorwegen een iets duurder land dan Zweden.
  • Kan je deze tocht ook individueel boeken?
    Je gaat een week lang zelfstandig kanoën in de ongerepte natuur, dan is het goed dat je op elkaar kunt letten tijdens de kanotocht. Het is dus niet mogelijk om alleen te boeken omdat we de veiligheid dan niet kunnen garanderen. Verder zijn er ook momenten waarop het handig is om met minstens 2 personen te zijn zoals bij het liften van de kano in en uit het water en de landtransporten.
  • Hoe verloopt de betaling van deze reis?
    Bij een boeking vragen we je om minimale een aanbetaling te doen. De aanbetaling is 25% van de reissom. Het overige reisbedrag dient uiterlijk 10 weken voor aanvang van de reis te zijn betaald. Je kunt uiteraard ook het bedrag in één keer betalen als je dat wilt.
  • Hoe kan ik K-jak bereiken als er iets aan de hand is tijdens de reis?
    K-jak is altijd bereikbaar tijdens de reis en in geval van calamiteiten. Het algemene nummer van K-jak is +31 (0) 6 122 426 14 (Bas) Het tweede K-jak nummer om te bellen is +31 (0) 6 275 388 46 (Jos) REISLEIDING Deelnemers hebben voorafgaand aan de reis een bevestigingsmail ontvangen met de telefoonnummers van de reisleiding van K-jak, die zijn namelijk per reis verschillend. Ook op het basecamp ontvangen deelnemers deze nummers.
  • Kan ik een kampeerpakket en/of voedselpakket huren?
    Ja dit is mogelijk en optioneel bij ons bij te boeken. KAMPEERPAKKET Een kampeerpakket bestaat uit: Ruime 2 persoons lichtgewicht tent Een slaapmat per persoon Een waterdichte tas van 80 liter (merk: Ortlieb) Een kookset (merk: Trangia) inclusief gasbrander Een tarp (om onder te schuilen bij regen/wind) Kosten: 90 euro per persoon. Deze set is af te nemen vanaf 2 personen. VOEDSELPAKKET Voor een goed idee van het voedselpakket ga je naar https://www.k-jak.nl/voedselpakket Het voedselpakket staat voor je klaar op locatie en wordt geleverd in een waterbestendige krat. Kosten voor het voedselpakket in Zweden: 129 euro per persoon Kosten voor het voedselpakket in Noorwegen: 139 euro per persoon Het voedselpakket is af te nemen vanaf 2 personen.
  • Leg je deze kanotochten zelfstandig af of onder begeleiding van een gids?
    Deze leg je in de basis altijd zelfstandig af en je navigeert aan de hand van kaartmateriaal dat je van ons krijgt, dat maakt het juist erg mooi en avontuurlijk! In principe doe je de route enkel met de personen waarmee je je hebt ingeschreven. Als je het tof lijkt om met andere reizigers een stuk samen te kanoën is dit mogelijk. Dus je hebt hierin de ultieme vrijheid en kunt zelf de samenstelling bepalen tijdens de kanotocht.
  • Hoeveel ruimte is er in de kano’s voor bagage?
    2 of 3 persoons kano's In Noorwegen en Zweden zijn er twee en driepersoons kano's beschikbaar voor de reis. Driepersoons kano's hebben wat minder ruimte voor bagage (want er zitten dus meer mensen in) maar zijn over het algemeen ruim genoeg voor al je spullen. Het is dan echter wel verstandig om nog iets beter op het gewicht en volume van je spullen te letten dan bij de tweepersoons kano's.
  • Ik wil een tent gaan kopen, hebben jullie nog adviezen?"
    Jazeker, let met name op het volgende bij de aanschaf van een tent: – Een niet al te groot pakformaat – Goed bestand tegen regen – Een aparte binnen en buitentent (liefst met de mogelijkheid om apart van elkaar af te breken bij slecht weer) – Een goed voorvak om spullen droog te leggen – Bij voorkeur geen uitgooitent (mag wel maar is een onhandig groot pakformaat)
  • Welke onderdelen van de reis zijn met andere reizigers en vanaf wanneer trek ik mijn eigen plan?
    Tijdens het vervoer en de overnachtingen op een basekamp ben je samen met andere reizigers. Vanaf het moment dat de kanotocht begint ga je zelfstandig op kanotocht met de personen waarmee je je hebt opgegeven voor de reis. Je kunt eventueel ook optrekken met wat andere personen. Maar zorg dan dat je niet met meer dan 6 personen samen optrekt om de impact op de natuur te minimaliseren.
  • Hoe bereid ik me voor op deze vakantie?
    Bij een boeking ontvang je van K-jak, voorafgaand aan de reis, een goede paklijst met advies omtrent kampeerspullen, kleding en eten. We zorgen ervoor dat je altijd met de goede voorbereiding begint aan een reis. Op het basecamp in Zweden of Noorwegen ontvang je een gedetailleerde kaart, verzorgen we een briefing, nemen we de route met je door en voorzorgen we een goede kano-instructie. Zo begin je altijd met de juiste kennis en info aan een kanotocht.
  • Kan ik een hond meenemen tijdens deze reis?
    Zweden Een hond meenemen is mogelijk wanneer je op eigen vervoer komt naar ons basecamp. De hond dient wel aangelijnd te zijn in de natuur. Op de busreis is dit niet toegestaan want we moeten rekening houden met mensen die eventueel een allergie hebben. Zo is de reis aangenaam voor iedereen. Noorwegen Een hond meenemen is mogelijk wanneer je op eigen vervoer komt naar ons basecamp. De hond dient wel aangelijnd te zijn in de natuur. Een huisdier kan ook mee in het vliegtuig maar deze dien je zelf bij te boeken op je vlucht van KLM. De regels omtrent het meenemen van huisdieren staan vermeld op de website van de luchtvaartmaatschappij.
  • Is een reis en annuleringsverzekering nodig?
    De gehele reis is op eigen risico. Een reisverzekering is verplicht bij deelname aan deze reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht maar kan goed van pas komen als je onverhoopt niet meer mee kan op reis door onvoorziene omstandigheden. We raden een annuleringsverzekering altijd aan. Het is aan jezelf om een reis en/of annuleringsverzekering af te sluiten.
  • Is het water uit de meren en rivieren drinkbaar?
    Het water in Zweden en Noorwegen is op heel de route is in principe te drinken. Nog nooit hebben we hier problemen mee gehad en we drinken het water rechtstreeks zonder enige filter. 100 procent zekerheid heb je echter nooit. Er kan toevallig net ergens een dode vis in het water liggen waar je ziek van kunt worden. Als je echt helemaal zeker wilt zijn van schoon water dan kun je ervoor kiezen om het eerst te koken of waterzuiveringstabletten te gebruiken. Het gebruik van een filterfles is ook een optie.
  • Vanaf waar vertrekken de busreizen?
    Deze vertrekken vanaf Anwerpen, Breda en Arnhem en is standaard inbegrepen in de prijs van de busreizen.
  • Kan ik een kampeerpakket en/of voedselpakket huren?
    Ja dit is mogelijk en optioneel bij ons bij te boeken. KAMPEERPAKKET Een kampeerpakket bestaat uit: Ruime 2 persoons lichtgewicht tent Een slaapmat per persoon Een waterdichte tas van 80 liter (merk: Ortlieb) Een kookset (merk: Trangia) inclusief gasbrander Een tarp (om onder te schuilen bij regen/wind) Kosten: 90 euro per persoon. Deze set is af te nemen vanaf 2 personen. VOEDSELPAKKET Voor een goed idee van het voedselpakket ga je naar https://www.k-jak.nl/voedselpakket Het voedselpakket staat voor je klaar op locatie en wordt geleverd in een waterbestendige krat. Kosten voor het voedselpakket in Zweden: 129 euro per persoon Kosten voor het voedselpakket in Noorwegen: 139 euro per persoon Het voedselpakket is af te nemen vanaf 2 personen.
  • Is kano-ervaring belangrijk voor de Blöm-fox kanotocht?
    Nee. Je krijgt de nodige peddel en vaartechniek uitgelegd aan het begin van de kanotocht. Uiteraard is enige ervaring mooi meegenomen maar zeker niet vereist.
  • Wat zijn optionele kosten voor deze reis?
    Optionele kosten zijn: BBQ deelname (standaard of vegetarisch)voor en na je kanotocht: 39 euro (dus als totaal voor 2 keer bbq) Kampeerpakket huren: 90 euro p.p. Voedselpakket huren: 129 euro p.p.
  • Hoe zwaar is de Blöm-fox kanotocht?
    De Blöm-fox route is het minst zwaar van al onze tochten en is zo’n 90 kilometer in totaal. Voor iedereen met een normaal conditieniveau is deze route te doen.
  • Hoe gevaarlijk is de Blöm-fox kanotocht?
    De tocht is niet gevaarlijk zolang je jezelf goed aan de veiligheidsinstructies houdt. Met name altijd een zwemvest dragen en dicht bij de kant peddelen zijn belangrijk voor een veilig verloop van je kanotocht.
  • Wat voor dieren kun je tijdens de Blöm-fox kanotocht tegenkomen?
    De natuur in Zweden is het leefgebied van vele dieren. Zo leven hier beren, wolven, elanden, herten, lynx, vossen en otters. De kans dat dieren gevaren met zich meebrengen is zeer klein. Met name wolven, beren en de lynx willen zoveel mogelijk afstand houden van de mens en kunnen de mens op kilometers afstand al ruiken. Het is uitzonderlijk dat je een van deze dieren ziet maar er is wel een kans op het zien van sporen. Elanden worden tijdens de kanotocht weleens gespot maar over het algemeen blijven ze uit de buurt van mensen en laten ze zich niet zo vaak zien. De beste kans om elanden te spotten is bij zonsopkomst en ondergang aan de waterkant. In het water is verder ook veel leven, zo kun je hier o.a. vissen op snoek en baars.
  • Peddel je tijdens de Blöm-fox route over stroomversnellingen?
    Je peddelt tijdens de Blöm-fox route enkel over meren. Dat is met name voor je eigen veiligheid.
  • Hoeveel ruimte is er in de kano’s voor bagage?
    In een tweepersoonskano is veel ruimte voor je bagage. Je krijgt verder van ons een waterdichte ton van 60L mee voor in de kano. Daarnaast is er in de kano plek voor een backpack per persoon + een kleinere tas zoals een rugzak.
  • Hoe is het telefonisch bereik tijdens de Blöm-fox route?
    Het telefonisch bereik is tijdens de Blöm-Fox route over het algemeen op heel de route goed. Dit kan echter soms per provider verschillen. Indien je geen bereik hebt kun je het beste een stukje verderop wandelen en je telefoon opnieuw opstarten.
  • Wat voor vis zit er in het natuurgebied tijdens de Blöm-fox route?
    Je kunt hier met name goed vissen op snoek en baars. Baars in het lekkerste om te eten.
  • Wat voor tips hebben jullie met betrekking tot het vissen in Zweden?
    Gebruik blinkertjes of nepvisjes om te vissen. Neem verder ook een paar loodjes mee zodat je iets dieper kunt vissen (20 tot 30 cm onder de wateroppervlakte). Als het windstil is dan kun je de vissen vaak goed lokaliseren door naar kleine bubbeltjes bovenop de wateroppervlakte te kijken. Probeer tijdens het vissen een ziek visje te imiteren door met afwisselend langzame en snelle bewegingen het aas binnen te halen, een zwakke vis is namelijk een makkelijke prooi voor andere vissen en trekt de aandacht. Snoek bevindt zich meestal tussen het riet in de buurt van de oever.
  • Heb je in Zweden een visvergunning nodig om te vissen?
    Ja, een visvergunning is nodig en simpel in Zweden bij het basecamp te regelen. Je kunt hierbij betalen met pin. De prijs van een vergunning is afhankelijk van het meer waar je wilt vissen en hoeveel dagen je de visvergunning wilt gebruiken.
  • Hoeveel beenruimte is er in de bus?
    De bussen zijn erg ruim opgezet. We hebben meerdere banken/stoelen uit de bus gehaald. Hierdoor kunnen we iedereen meer beenruimte bieden en is het een comfortabele reis. De beenruimte voldoet aan de officiële Royal Class standaarden.
  • Waar kan ik opstappen op de bus?
    Je kunt opstappen in Antwerpen, Breda of Arnhem
  • Op welke tijd kom je terug van de Blöm-fox reis met de bus?
    Bij de Blöm-fox reis arriveren we over het algemeen op de volgende tijden in Nederland en België. - Arnhem Centraal Station: tussen 14:30 en 15:30 uur in de middag - Breda: Tussen 16:00 en 17:00 uur - Antwerpen: tussen 17:00 en 18:00 uur
  • Ik heb weinig tot geen kampeerervaring, is Blöm-Fox tocht dan wel geschikt voor mij?"
    Deze tocht is voor iedereen geschikt die het fantastisch lijkt om meerdere dagen te verblijven in de ongerepte natuur zonder luxe. Verder moet je er geen probleem mee hebben als het een aantal dagen regent of koud is. Ervaring met kamperen is echt niet nodig, maar je moet wel alleen aan deze reis beginnen met de juiste mentale instelling.
  • Wat voor kleding raden jullie aan voor de Blöm-Fox kanovakantie?
    Een paklijst met uitgebreide informatie over kleding en eten ontvang je nadat je de reis geboekt hebt. Zorg er sowieso voor dat je meerdere laagjes aan kunt trekken als het weer veranderd.
  • Welke comforttemperatuur slaapzak heb ik nodig tijdens de Blöm-Fox kanovakantie?
    Wij adviseren een slaapzak voor Blöm-fox met een comfort temperatuur ergens tussen de 5 tot -5 graden. Het kan in Zweden in de zomer soms fris worden (nachttemperaturen van 7 tot 12 graden zijn normaal met mogelijke uitschieters van 4 tot 17 graden). Vaak is de comforttemperatuur op de zak van een slaapzak niet helemaal juist. Ga daar dus altijd een paar graden onder zitten voor een realistisch beeld bij het eventueel aanschaffen van een slaapzak. Neem eventueel een extra lakenzak mee voor koude nachten. Neem ook een warme pyjama mee zodat je eventueel ’s nachts een extra laag aan kunt trekken. Een goede nachtrust en warmte is van groot belang om optimaal te genieten van de reis.
  • Is het mogelijk om heel de reis in een hangmat i.p.v. een tent te slapen?
    Dit is mogelijk maar het hebben van een tent is vaak fijner. Zo heb je in een tent vaak ook nog een voortent die handig is bij slecht weer. Indien je toch in een hangmat wilt kamperen dan zal je ook iets mee moeten nemen om onder te schuilen bij regen. Een hangmat voelt snel koud aan omdat deze aan de onderkant slecht isoleert.
  • Vanaf waar vertrekken de busreizen?
    Deze vertrekken vanaf Anwerpen, Breda en Arnhem en is standaard inbegrepen in de prijs van de busreizen.
  • Kan ik een kampeerpakket en/of voedselpakket huren?
    Ja dit is mogelijk en optioneel bij ons bij te boeken. KAMPEERPAKKET Een kampeerpakket bestaat uit: Ruime 2 persoons lichtgewicht tent Een slaapmat per persoon Een waterdichte tas van 80 liter (merk: Ortlieb) Een kookset (merk: Trangia) inclusief gasbrander Een tarp (om onder te schuilen bij regen/wind) Kosten: 90 euro per persoon. Deze set is af te nemen vanaf 2 personen. VOEDSELPAKKET Voor een goed idee van het voedselpakket ga je naar https://www.k-jak.nl/voedselpakket Het voedselpakket staat voor je klaar op locatie en wordt geleverd in een waterbestendige krat. Kosten voor het voedselpakket in Zweden: 129 euro per persoon Kosten voor het voedselpakket in Noorwegen: 139 euro per persoon Het voedselpakket is af te nemen vanaf 2 personen.
  • Is kano-ervaring belangrijk voor de Gla Forest route in Zweden?
    Je hebt geen kano-ervaring nodig voor aanvang van deze reis maar wel een goede basisconditie. Je krijgt de nodige peddeltechnieken uitgelegd aan het begin van de kanotocht. Uiteraard is enige ervaring in een kano mooi meegenomen maar zeker niet vereist.
  • Hoe zwaar is de Gla Forest route?
    Voor de Gla Forest route heb je een goede basisconditie nodig. Hiermee bedoelen we niet dat je wekelijks in de sportschool zit maar dat je jezelf fit voelt en het leuk vindt om op sommige momenten fysiek en mentaal uitgedaagd te worden.
  • Hoe gevaarlijk is de Gla Forest kanotocht?
    De tocht is niet gevaarlijk zolang je jezelf goed aan de veiligheidsinstructies houdt. Het is met name belangrijk dat je altijd een zwemvest draagt en dicht bij de kant peddelt voor een veilig verloop van de kanotocht. Het weer kan in Zweden soms plotseling omslaan.
  • Wat voor dieren kun je tijdens de Gla Forest route in Zweden tegenkomen?
    De natuur in Zweden is het leefgebied van vele dieren. Zo leven hier elanden, beren, wolven, de lynx, vossen en otters. De kans dat dieren gevaren met zich meebrengen is zeer klein. Met name wolven, beren en de lynx willen zoveel mogelijk afstand houden van de mens en kunnen de mens op kilometers afstand al ruiken. Het is uitzonderlijk dat je een van deze dieren ziet maar er is wel een goede kans op het zien van sporen. Elanden worden tijdens de kanotocht weleens gespot maar over het algemeen blijven ze uit de buurt van mensen. De beste kans op het spotten van elanden is bij zonsopkomst en ondergang dicht bij de waterkant. In het water en in de lucht is er ook veel leven, zo kun je hier o.a. vissen op snoek en baars en telt het gebied honderden soorten vogels.
  • Wat zijn optionele kosten voor deze reis?
    Optionele kosten zijn: BBQ deelname (standaard of vegetarisch)voor en na je kanotocht: 35 euro (dus als totaal voor 2 keer bbq) Kampeerpakket huren: 90 euro p.p. Voedselpakket huren: 129 euro p.p.
  • Peddel je tijdens de Gla Forest route over stroomversnellingen?
    Je peddelt tijdens de kanotocht enkel over meren. Dat is met name voor je eigen veiligheid.
  • Hoe is het telefonisch bereik tijdens de Gla Forest route?
    Het telefonisch bereik is in Zweden over het algemeen op heel de route goed. Dit kan echter soms per provider verschillen. Indien je geen bereik hebt kun je het beste een stukje verderop wandelen en je telefoon opnieuw opstarten.
  • Wat voor vis zit er in het natuurgebied tijdens de Gla Forest route?
    Je kunt hier o.a. vissen op forel, baars en snoek.
  • Wat voor tips hebben jullie met betrekking tot het vissen in Zweden?
    Gebruik blinkertjes of nepvisjes om te vissen. Neem verder ook een paar loodjes mee zodat je iets dieper kunt vissen (20 tot 30 cm onder het wateroppervlakte). Als het windstil is dan kun je vissen vaak goed lokaliseren door naar kleine bubbeltjes bovenop het wateroppervlakte te kijken. Probeer tijdens het vissen een ziek visje aan de vislijn te imiteren door met afwisselend langzame en snelle bewegingen het aas binnen te halen, een zwakke vis is namelijk een makkelijke prooi voor andere vissen en trekt de aandacht.
  • Heb je in Zweden een visvergunning nodig om te vissen?
    Ja, een visvergunning is nodig en simpel in Zweden bij ons te regelen op het basiskamp. Je kunt dit betalen per pin/creditcard. De prijs van een vergunning is afhankelijk van het meer waar je wilt vissen en hoeveel dagen je de visvergunning wilt gebruiken. Prijzen variëren hierbij tussen de 15 en 40 euro.
  • Hoeveel beenruimte is er in de bus naar Zweden?
    De bussen zijn erg ruim opgezet. We hebben meerdere banken/stoelen uit de bus gehaald. Hierdoor kunnen we iedereen meer beenruimte bieden en is het een comfortabele reis. De beenruimte voldoet aan de officiële Royal Class standaard.
  • Waar kan ik opstappen op de bus naar Zweden?
    Je kunt opstappen in Antwerpen, Breda of Arnhem.
  • Op welke tijd kom je terug van de reis met de bus na de Gla Forest kanovakantie in Zweden?
    Bij de Gla Forest reis arriveren we over het algemeen op de volgende tijden in Nederland en België: - Arnhem Centraal Station: tussen 14:30 en 15:30 uur in de middag - Breda: Tussen 16:00 en 17:00 uur - Antwerpen: tussen 17:00 en 18:00 uur
  • Ik heb weinig tot geen kampeerervaring, is de Gla Forest route dan wel geschikt voor mij?"
    Deze tocht is voor iedereen geschikt die het fantastisch lijkt om meerdere dagen te verblijven in de ongerepte natuur zonder luxe. Verder moet je er geen probleem mee hebben als het een aantal dagen regent of koud is. Ervaring met kamperen is echt niet nodig, maar je moet wel alleen aan deze reis beginnen met de juiste mentale instelling.
  • Wat voor kleding raden jullie aan voor deze reis in Zweden?
    Een paklijst met uitgebreide informatie over kleding en eten ontvang je nadat je de reis geboekt hebt. Zorg er sowieso voor dat je meerdere laagjes aan kunt trekken als het weer veranderd.
  • Welke comforttemperatuur slaapzak heb ik nodig in Zweden?
    Wij adviseren een slaapzak met een comfort temperatuur van ergens tussen de 5 tot -5 graden. Het kan in Zweden in de zomer soms fris worden (nachttemperaturen van 7 tot 12 graden zijn normaal met mogelijke uitschieters van 4 tot 17 graden). Vaak is de comforttemperatuur die vermeld is op de verpakking van een slaapzak niet helemaal juist en is deze in werkelijkheid iets kouder. Ga daar dus altijd een paar graden onder zitten voor een realistisch beeld als je een slaapzak gaat aanschaffen. Een lakenzak in je slaapzak kan ook helpen om de comforttemperatuur positief met een paar graden te beïnvloeden. Neem ook een warme pyjama zodat je eventueel ’s nachts een extra laag aan kunt trekken. Een goede nachtrust en warmte is van groot belang om optimaal te genieten van je reis.
  • Is het mogelijk om heel de reis in een hangmat i.p.v. een tent te slapen?
    Dit is mogelijk maar het hebben van een tent is vaak een stuk fijner. Zo heb je in een tent vaak ook nog een voortent die handig is bij slecht weer. Indien je toch in een hangmat wilt kamperen dan zal je ook iets mee moeten nemen om onder te schuilen bij regen. Een hangmat voelt al snel erg koud aan omdat deze aan de onderkant slecht isoleert.
  • Hoe zijn de weersomstandigheden in Zweden tijdens de kanotochten in de zomer?
    De weersomstandigheden zijn moeilijk te voorspellen. Temperaturen van 20 tot 30 graden zijn hier zeker geen uitzondering in de zomer maar het kan ook meerdere dagen regenen en koud zijn in combinatie met wind. Er is geen specifieke maand of week in de zomerperiode te noemen waarbij het weer beter of slechter is. Het weer is in Zweden dus moeilijk te voorspellen en kan ook meerdere keren per dag omslaan.Het is daarom belangrijk dat je op ieder weertype bent voorbereid. Een beroemde Scandinavische uitspraak luidt: Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.
  • Bieden jullie ook een arrangement aan waarbij je op eigen vervoer naar Zweden komt?
    Ja, deze optie bieden we ook aan. Zie onze website voor alle beschikbare data en de prijzen.
  • Kan ik nog boodschappen doen in Zweden?
    Ja, dat is mogelijk. Tijdens de busrit op de heenweg maken we altijd nog een stop bij een supermarkt. Daar kun je wat laatste (verse) inkopen doen voor de kanotocht.
  • Kan ik tijdens de Gla Forest route nog inkopen doen?
    Ja, dat is mogelijk maar het aanbod is klein, je komt dus geen echte supermarkt tegen. We zullen je voor aanvang van de reis vertellen waar deze kleine shop is op de route.
  • Is kano-ervaring belangrijk voor de vakantie in Noorwegen?
    Nee. Je krijgt de nodige techniek uitgelegd aan het begin van de kanotocht. Uiteraard is enige ervaring mooi meegenomen maar zeker niet vereist.
  • Kan ik een kampeerpakket en/of voedselpakket huren?
    Ja dit is mogelijk en optioneel bij ons bij te boeken. KAMPEERPAKKET Een kampeerpakket bestaat uit: Ruime 2 persoons lichtgewicht tent Een slaapmat per persoon Een waterdichte tas van 80 liter (merk: Ortlieb) Een kookset (merk: Trangia) inclusief brandstof Een tarp (om onder te schuilen bij regen/wind) Kosten: 90 euro per persoon. Deze set is af te nemen vanaf 2 personen. VOEDSELPAKKET Voor een goed idee van het voedselpakket ga je naar https://www.k-jak.nl/voedselpakket Het voedselpakket staat voor je klaar op locatie en wordt geleverd in een waterbestendige krat. Kosten voor het voedselpakket in Zweden: 129 euro per persoon Kosten voor het voedselpakket in Noorwegen: 139 euro per persoon Het voedselpakket is af te nemen vanaf 2 personen.
  • Hoe zwaar is de kanotocht in Noorwegen?
    De zwaarte van de tocht is onder andere afhankelijk van het weer (o.a. eventuele kou wind en/of regen) en hoe zwaar je de tocht zelf wilt maken. Je kunt bijvoorbeeld meerdere dagen op één plek kamperen en het rustiger aan te doen. Maar je kunt er ook voor kiezen om alle meren helemaal rond te peddelen en ondertussen 2 keer een grote bergwandelingen te maken. De zwaarte van de tocht is dus voor een groot deel afhankelijk van je eigen plannen. Wij geven je hierover uiteraard advies en zullen bekijken of je plannen realistisch zijn.
  • Hoe gevaarlijk is de kanotocht in Noorwegen?
    De tocht is niet gevaarlijk zolang je jezelf goed aan de veiligheidsinstructies houdt. Met name altijd een zwemvest dragen en dicht bij de kant peddelen zijn erg belangrijk voor een veilig verloop van de kanotocht. Het weer in dit bergachtige gebied kan namelijk plotseling volledig omslaan. Als je dicht bij de kant peddelt kan dit geen problemen veroorzaken. Steek dus nooit een meer recht over om een stuk af te snijden. Het water in Noorwegen is op sommige plekken erg koud en als je onverhoopt moet zwemmen kun je binnen 10 minuten onderkoeld zijn en na 20 tot 30 minuten dood. Neem de veiligheidsinstructies dus erg serieus en ben geen jack-ass, dan komt alles goed.
  • Wat voor dieren kun je tijdens de kanotocht in Noorwegen tegenkomen?
    In de natuur tijdens de kanotocht in Noorwegen zijn veel wilde dieren. Zo is dit het leefgebied van o.a. rendieren, elanden, beren, wolven, otters en de lynx. De kans dat deze dieren gevaren met zich meebrengen is zeer klein. Met name wolven, beren en de lynx willen zoveel mogelijk afstand houden van de mens en kunnen de mens op kilometers afstand al ruiken. Het is uitzonderlijk dat je een van deze dieren ziet op de route. Er is wel een erg grote kans op het spotten van rendieren tijdens de kanotocht. Elanden kom je minder snel tegen dan rendieren maar worden ook regelmatig gezien. In het water zit trouwens ook veel leven, zo kun je er o.a. vissen op snoek, baars, forel en zalm.
  • Peddel je tijdens de route in Noorwegen over stroomversnellingen?
    Je peddelt tijdens deze tocht enkel over meren. Dat is met name voor je eigen veiligheid. Er zijn echter wel diverse wilde rivieren in het gebied te bewonderen. Maak je niet druk, als je een beetje kaart kunt lezen zal je niet plotseling met je kano in een heftige stroomversnelling terechtkomen. Wij geven je uiteraard een instructie waar je wel en niet kunt varen.
  • Wat zijn optionele kosten voor deze reis?
    Optionele kosten zijn: BBQ deelname na je kanotocht: 19 euro p.p. Kampeerpakket huren: 90 euro p.p. Voedselpakket huren: 139 euro p.p. Bagage: je kunt 30 kg ruimbagage bijboeken voor €70,- of enkel cabinebagage voor €25,-.
  • Hoeveel ruimte is er in de kano’s voor bagage?
    In een tweepersoonskano is veel ruimte voor je bagage. Je krijgt verder van ons een waterdichte ton van 60L + een kleine waterdichte tas per kano. Als je jezelf aan de bagage voorschriften van de luchtvaartmaatschappij kunt houden (12 kg handbagage + 23 kg ruimbagage per vlucht) dan komt het bij het inladen van de kano ook goed met de beschikbare ruimte. De driepersoons kano’s (voor oneven aantal groepen) zijn iets krapper. De bagage zal wel passen maar zorg ervoor dat je zoveel mogelijk spullen deelt zoals een tent, zeil, eten etc.
  • Wij zijn met een oneven aantal personen, wat voor kano’s krijgen we dan in Noorwegen?"
    In dit geval deel je een kano met 3 personen. We werken in Noorwegen enkel met twee en driepersoons kano’s. Het is dus niet mogelijk om een 1 persoonskano te huren.
  • Hoe is het telefonisch bereik tijdens de route in Noorwegen?
    Het bereik is van plek tot plek verschillend. Op sommige plekken tijdens de Sølensjoen kanotocht heb je geen bereik (geen service). Dit is vaak op te lossen door aan de kant een stukje hoger te wandelen op een berg. Er zijn ook stukken waar je prima telefonisch bereik hebt en zelfs 4G internet.
  • Wat voor vis zit er in het natuurgebied waar je gaat kanoën in Noorwegen?
    De meren waar je gaat kanoën hebben veel vis evenals de rivieren die in de buurt liggen en op loopafstand zijn. Je kunt hier o.a. vissen op forel, baars, snoek en zalm.
  • Wat voor tips hebben jullie met betrekking tot het vissen in Noorwegen?
    Het beste aas om te vissen zijn blinkertjes en nepvisjes. Neem verder ook een paar loodjes mee zodat je iets dieper kunt vissen (20 tot 30 cm onder het wateroppervlakte). Zorg voor een stevige vislijn omdat de vissen hier soms behoorlijk groot kunnen zijn en je lijn kapot kunnen trekken. Als het windstil is dan kun je de vissen vaak goed lokaliseren door op kleine bubbeltjes boven het wateroppervlakte te letten. Probeer tijdens het vissen een ziek visje te imiteren door met afwisselend langzame en snelle bewegingen het aas binnen te halen, een zwakke vis is namelijk een makkelijke prooi voor andere vissen en trekt de aandacht. Eventueel kun je ook vliegvissen bij de diverse rivieren op de route.
  • Kan ik ervan uitgaan dat ik iedere dag vis vang?
    Nee, dit is zeker geen goede aanname. Je kunt altijd pech hebben en niks vangen. Ga er nooit vanuit dat je voldoende vis vangt om van te leven tijdens de tocht. Je verbrand veel calorieën per dag en je hebt veel energie nodig dus bespaar niet op eten.
  • Heb je een visvergunning nodig om te vissen in Noorwegen?
    Ja, een visvergunning is nodig en simpel in Noorwegen ter plekke te regelen. Er zijn in totaal 3 meren waar je kunt vissen: Femunden, Isteren en Sølensjoen. Voor Femunden en Isteren kun je een vergunning afsluiten bij het kanocentrum bij de start van de route. Bij het kanocentrum kun je betalen met pin. De prijs van een vergunning is afhankelijk van het meer waar je wilt vissen en hoeveel dagen je de visvergunning wilt gebruiken. Prijzen variëren hierbij tussen de 100 NOK (dagkaart voor één meer) tot 700 NOK (hele week, meerdere meren) Voor het laatste meer, Sølensjoen, kun je alleen een vergunning afsluiten op het meer zelf, daar is namelijk een heel klein vissersdorp waar ze vergunningen verkopen. Voor dit meer is de vergunning enkel te koop in cash met Noorse kronen of per creditcard.
  • Ik heb weinig tot geen kampeerervaring, is de tocht in Noorwegen dan wel geschikt voor mij?"
    Deze tocht is voor iedereen geschikt die het fantastisch lijkt om meerdere dagen te verblijven in de ongerepte natuur zonder luxe. Verder moet je er geen probleem mee hebben als het een aantal dagen regent of koud is. Ervaring met kamperen is echt niet nodig, maar je moet wel alleen aan deze reis beginnen met de juiste mentale instelling.
  • Wat voor kleding raden jullie aan voor de reis in Noorwegen?
    Een paklijst met uitgebreide informatie over kleding en eten ontvang je nadat je de reis geboekt hebt. Zorg er sowieso altijd voor dat je meerdere laagjes aan kunt trekken tijdens deze reis zodat je voorbereid bent op temperaturen van 0 tot 25 graden.
  • Welke comforttemperatuur slaapzak heb ik nodig in Noorwegen?
    Wij adviseren een slaapzak met een comfort temperatuur tussen 0 tot -10 graden. Het kan in Noorwegen zelfs in de zomer koud worden (nachttemperaturen van 3 tot 8 graden zijn normaal met mogelijke uitschieters van -2 tot 13 graden). Vaak klopt de comforttemperatuur op de zak van een slaapzak niet helemaal. Ga daar dus altijd minimaal 3 graden onder zitten bij de aanschaf. Neem ook altijd een warme pyjama mee en wollen sokken om eventueel een extra laag aan te trekken ‘s nachts. Een goede nachtrust en warmte is van groot belang om optimaal te genieten van de reis.
  • Hebben jullie tips hoe ik het beste mijn spullen kan aanleveren bij het vliegveld?
    Je mag op de vlucht gratis 12kg handbagage + 23 kg ruimbagage meenemen. Bij de ruimbagage maakt het niet veel uit hoe je het aanlevert, als het maar goed verpakt is als één geheel en onder de 23 kg blijft. Neem sowieso geen harde koffers mee als ruimbagage maar eerder een backpack of grote duffel bag (stevige weekendtas). Voor je handbagage raden we een rugzak aan tot 30 liter. Je kunt eventueel ook je bergschoenen aan je handbagage rugzak hangen om ruimte in je koffer te besparen.
  • Hoeveel bagage mag ik meenemen op het vliegtuig?
    In de basis kun je handbagage gratis meenemen op de vlucht. Je handbagage mag maximaal 12kg wegen. De handbagage mag maximaal 55 x 25 x 35 cm (l x b x h) groot zijn Optioneel kun je ruimbagage bijboeken voor de vlucht. De kosten voor de ruimbagage zijn 50 euro retour. – De ruimbagage mag op geen zijde (lengte, breedte of hoogte) langer dan 158 cm zijn. Let op: Als je een kampeerpakket en voedselpakket afneemt bij K-jak dan heb je wellicht geen ruimbagage mee nodig of kun je 1 tas delen met 2 personen.
  • Is het mogelijk om heel de reis in een hangmat i.p.v. een tent te slapen?
    Dit is mogelijk maar wij raden het wel af. Vooral als je tijdens de tocht diverse bergtochten wil maken is een hangmat niet handig omdat je in dit gebied al snel boven de boomgrens uitkomt. Verder is er in Noorwegen een kans op koude nachten waarbij een hangmat vaak kouder aanvoelt dan een tent. Indien je toch in een hangmat wilt kamperen dan zal je ook iets mee moeten nemen om onder te schuilen bij regen.
  • Ik wil een tent gaan kopen, hebben jullie nog adviezen?"
    Jazeker, let met name op het volgende bij de aanschaf van een tent: – Een niet al te groot pakformaat – Goed bestand tegen regen – Een aparte binnen en buitentent (liefst apart van elkaar af te breken) – Een goed voor vak om spullen droog te leggen – Bij voorkeur geen uitgooitent (mag wel maar is een onhandig groot pakformaat)
  • Hoe zijn de weersomstandigheden in Noorwegen tijdens kanotochten in de zomer?
    De weersomstandigheden zijn slecht te voorspellen op de plek waar we heen gaan in Noorwegen. Temperaturen van 25 graden zijn geen uitzondering in de zomer maar het kan ook meerdere dagen regenen en koud zijn in combinatie met wind. Er is geen specifieke maand in de zomerperiode te noemen waarbij het beter of slechter weer is. Het is dus belangrijk dat je op ieder weertype bent voorbereid. Niet alleen op het gebied van kleding en materiaal, maar ook mentaal.
  • Bieden jullie ook een arrangement aan waarbij je op eigen vervoer naar Noorwegen komt?
    Wij bieden deze reizen alleen aan als een totaal pakket. Het is eventueel wel mogelijk om langer in Noorwegen te blijven en dan zelf een andere vlucht terug te boeken. Wij zullen je na afloop van de kanotocht altijd naar het vliegveld Oslo Gardemoen brengen. Vanaf het vliegveld heb je de keuze om de vlucht van ons terug te nemen of eventueel door te reizen (per trein, bus of vliegtuig)
  • Verhuurt K-jak ook losse kampeerspullen?
    Nee, wij verhuren kampeerspullen niet los. Je kunt echter wel een K-jak kampeerpakket huren vanaf 2 personen. De kosten daarvan zijn 90 euro per persoon.
  • Heb je in Noorwegen veel last van muggen?
    Dit is sterk afhankelijk van het weer en hoe het voorjaar is geweest. Bij warme temperaturen en weinig wind zijn er relatief veel muggen in Noorwegen. Bij toenemende wind en regen heb je hier weinig tot geen last van. Zorg ervoor dat je anti-muggenspray (Deet) bij je hebt en een afterbite pen tegen de jeuk. Muggenspray is eventueel ook te koop bij de start van de route.
  • Kan ik nog boodschappen in Noorwegen doen?
    Ja. Tijdens de busrit vanaf Oslo Gardemoen Airport naar de eindbestemming maken we een stop bij een supermarkt. Dit is een pauzestop van ongeveer 45 minuten tot een uur. Hier kun je eventueel nog wat laatste (verse) producten halen. Het is een supermarkt met een ruim aanbod. Het is handig als je vooraf een boodschappenlijst bij je hebt. Deze stop is de laatste mogelijkheid voor het doen van inkopen voorafgaand aan je kanotocht.
  • Kan ik tijdens de kanotocht in Noorwegen nog inkopen doen?
    Nee, dat is niet mogelijk. Je neemt het eten dus vanaf het begin van de tocht mee voor een 7 dagen in de natuur.
  • Zijn er extra kosten waar ik rekening mee moet houden bij het boeken van de reis naar Noorwegen?
    Er zijn geen verrassende extra kosten bij het boeken van een reis bij K-jak. Er zijn echter wel 3 opties die je mogelijk bij ons kunt afnemen namelijk: Een barbecue vooraf en na de kanotocht (in totaal 35 euro p.p.) Een kampeerpakket (90 euro p.p.) Een voedselpakket (135 euro p.p.)
  • Wat zit er in het K-jak kampeerpakket?
    Het K-jak kampeerpakket is optioneel en bestaat uit: - Een goede en ruime lichtgewicht tent voor 2 of 3 personen. - Een slaapmat per persoon - Een tarp van 3 x 3 meter (zeil om onder te schuilen) - Een kookset met brandstof voor de hele week (om te koken) - Een waterdichte tas van 80 liter - De kosten van het pakket zijn 90 euro p.p. Je kunt het pakket huren vanaf 2 personen.
bottom of page